050 211 56 78

Fiscale veranderingen in 2025 voor de leasemarkt

Impact op bijtelling, BPM en subsidies voor de zakelijke rijder

De Prinsjesdagplannen van 2024 brengen weer de nodige veranderingen voor de auto- en leasemarkt. Vooral op het gebied van duurzaamheid gaan er dingen veranderen. Geen zorgen, bij PIM Lease houden we je natuurlijk op de hoogte. Hier zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rijtje en wat dit betekent voor jou als zakelijke rijder. 

pim lease fiscale veranderingen in leasemarkt 2025

Bijtelling voor elektrische auto’s stijgt naar 17%

Rijd je zakelijk elektrisch? Dan gaat de bijtelling in 2025 omhoog van 16% naar 17% voor auto’s tot €30.000. Voor het bedrag boven die drempel blijft de bijtelling 22%.

Vanaf 2025 wordt de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s (zonder CO2-uitstoot) voor het eerst afgebouwd. In 2025 moet er voor volledig elektrische auto’s 25% van het mrb-tarief worden betaald.

BPM voor brandstofauto’s wordt verder verhoogd

In 2025 gaat de BPM voor benzine- en dieselauto’s weer omhoog, op basis van de CO2-uitstoot. Vooral auto’s met een hogere uitstoot worden flink duurder, dat merk je in de aanschafprijs en dus ook de fiscale waarde en de leaseprijs. 

Dit betekent dat brandstofauto’s minder aantrekkelijk worden. Zakelijke rijders en wagenparkbeheerders zullen hierdoor sneller kiezen voor elektrische of hybride auto’s, die minder BPM en daardoor lagere kosten hebben. 

Kilometerregistratie wordt verplicht 

Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf  1 juli 2025 moeten jaarlijks de zakelijke en woon-werk kilometers, type brandstof en type voertuig van hun medewerkers rapporteren in het online platform van de RVO. Deze nieuwe verplichting kan behoorlijk wat extra administratie opleveren, maar bij PIM Lease denken we graag met je mee. Onze handige PIM Lease Berijdersapp maakt het eenvoudig voor berijders om snel hun kilometerstand in te vullen, en biedt daarnaast inzicht in het leasecontract, bandenwissels, APK’s en meer 

Wat betekent dit voor onze klanten en berijders?

De veranderingen in 2025 hebben een aanzienlijke impact op zakelijke rijders en wagenparkbeheerders. Gerben, mede-eigenaar van PIM Lease, ziet deze ontwikkelingen als een kans voor vooruitgang: “De nieuwe regels dwingen ons om strategischer om te gaan met wagenparken. We adviseren onze klanten om nú actie te ondernemen: maak gebruik van de huidige subsidies en anticipeer op de BPM-stijging. Zo houden we de kosten beheersbaar en blijven elektrische auto’s aantrekkelijk voor zakelijk gebruik.”  

Bij PIM Lease willen we graag onze klanten te begeleiden door deze veranderingen, zodat iedereen goed voorbereid de toekomst tegemoet gaat. Heb je vragen over de impact van deze veranderingen op jouw wagenpark? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.